Arno Schmidt: Tidiga skrifter

Arno Schmidt (1914–1979), en av den tyska efterkrigs­litteraturens mest nyskapande och inflytelserika författare, stakade ut helt egna labyrintiska stigar i det litterära landskapet. Med sina djärva formexperiment, sin språkekvilibrism och hejdlösa svarta humor har denne ”Tysklands James Joyce” fortsatt att fascinera och utmana läsare och litteraturforskare över hela världen. 

Arno Schmidt. Fotografiet © Arno Schmidt Stiftung, Bargfeld

Schmidt är dock sparsamt översatt till svenska, vilket den kommenterade samlingsvolymen Tidiga skrifter nu råder bot på. Den innehåller sex av författarens mest uppskattade och centrala prosaverk, skrivna mellan 1949 och 1957 – från det dystopiska genombrottet med berättelsen Leviathan, via de tre så kallade Nobodaddy’s Barn-titlarna Ur en fauns livBrand’s Hed och Svarta speglar, till de mer sorglösa och spirituella ”tvillingskrifterna” Tina och Goethe, där Schmidts skämtlynne och fyndighet är på topp. 

För urval, originalöversättningar och kommentarer står Martin Lagerholm (f. 1965), sedan 30 år tillbaka verksam som fri skribent och kritiker, med särskild tonvikt på tyskspråkig litteratur och teater.

Boken finns att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

Lotta Lotass, ”Fält”

Nu finns Lotta Lotass nya bok Fält att beställa från nätbokhandlare i din absoluta närhet! Hos Adlibris hittar du boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/falt-9789198625745. Och hos Bokus (något dyrare, tycks det) finns den här: https://www.bokus.com/bok/9789198625745/falt/. Beställ ditt exemplar redan idag!

Man ska ju ha en beskrivning av en bok också. Och så här ser beskrivningen ut för Fält:

”… stenregnen, templen, sanden, monoliterna, Heizer, Martinson, Stein, Ballard, Simplonpasset, Troja, Nevada, Ställdalen, Ekbom, Nordenskiöld, kiselsyran, snöfallet, spelplanen, stillheten, Pergamon, Cybele, tyngden, asfalten, försvinnandet, isen, Rothko, science fiction, Hegel, elmseld, Smithson, vertikaler, marmor, Kubrick, stratigrafi, Memnon, evigheten …”

406 sidor. Danskt band. Beställ nu.

Erik Anderssons tankstreck

Du vet väl att Erik Anderssons essäsamling, Tankstrecket som försvann, finns tillgänglig i alla välsorterade boklådor? Du kan till exempel få tag på den hos Adlibris, eller hos Bokus. Här finns läsning om allt från öl till Beatles …

”En gång prövade jag med att göra anteckningar. Det var meningar som dök upp i huvudet och som verkade vara synd att glömma av: »En cyklist rätar på ryggen i nedförsbacken och vevar med armarna väderkvarnslikt.» Men hur skulle jag få in den? En annan anteckning löd: »I gravhögens nedsjunkna mitt växer en bukett vitsippor.» De här meningarna som verkade så pregnanta när jag nedtecknade dem fick mig att bli stel av fasa när jag satte mig framför datorn. Mitt författarskap var inte redo för detta.”

Lotta Lotass, ”Nya dikter”

Nu finns Lotta Lotass diktsamling Nya dikter att köpa hos Adlibris och Bokus. Diktsamlingen har funnits tillgänglig online, hos Autor Eter, sedan 2011, och där kommer den att finnas kvar. Men för den som vill ha diktsamlingen – med de 36 fotografierna i stort format – i bokhyllan går det nu att klicka hem den. (Vi säljer den alltså inte via förlagets hemsida.)

Vi kan dessvärre inte garantera att den här volymen kommer att tryckas om. Så häng gärna på låset om du vill försäkra dig om ett exemplar.

Gunnar D Hanssons nya essäsamling

Då var det dags för förlagets nästa bok – en drygt 400 sidor lång och tungt vägande essäbok av Gunnar D Hansson. Garbo går iland. Essäer och småstycken (2020) är inte alldeles enkel att beskriva, men baksidestexten kommer rätt nära:

Garbo går iland knyter an till Gunnar D Hanssons tidigare essävolymer: Ärans hospital (1999), Lyckans berså (2008) och Var slutar texten? (2011). Också här finner man en sällsynt spännvidd – från den isländska sagadiktningen till kommissarie Maigret, från Ingierd Gunnarsdotter till Evert Taube, från Nelly Sachs till en poetikdebatt inom 800-talets sanskritlitteratur. Gunnar D Hansson upptäcker och återupptäcker gestalter och texter att samtala med om diktens villkor och väsensart, om livsnärvaron i skrift och geografi – en hemmahörighet som alltid är djup undran.”

Det här vill ni icke missa! Vi återkommer så snart som boken finns att beställa – men det handlar bara om dagar, så sommaren är räddad.

Köp på Bokmässan, eller via Adlibris

Är du på Bokmässan i Göteborg? Då kan du nu köpa ”Pellas böcker” till mässpris, 180:-, i Daidalos monter – som är B01:40. Om du inte kan ta dig dit så finns boken nu äntligen att beställa för snabb leverans från Adlibris – länken har du här: https://www.adlibris.com/se/bok/pellas-bocker-9789151915685?fbclid=IwAR1M5r0iXQ9RGz6LTAIOzjEx7LJPEkxKc54gM97rwD5WLAJcnSBjRJZdq0Q.

Ett tillfälligt stopp

Just nu håller vi på förlaget på att flytta över vårt Pella-lager till en distributör, så att boken kan bli tillgänglig för de bokhandlare och nätbokhandlare som vill sälja den. Med anledning av detta kommer vi inte att kunna ta emot några fler beställningar via hemsidan just nu. (Ett stort antal beställningar har packats och skickats iväg, så det bör trilla ner Pellor lite överallt i landet de närmaste dagarna.)

För er som är på plats på Bokmässan i Göteborg nästa vecka, så kommer boken att kunna köpas i Daidalos monter (B01:40) för vårt eget försäljningspris, alltså 195 kronor. 

Och vi återkommer förstås här så fort boken är på plats hos distributören! 

Dessutom passar vi på att säga hur glada vi är för all fantastisk respons från alla er Pella-entusiaster därute!

Pellas böcker packas!

Igår och idag har det varit hektiska dagar i det lilla förlagets hem. Vi har packat upp och packat om en försvarlig mängd med Pellas böcker, och förlitar oss nu på att postgången tar väl hand om de volymer som är på väg mot sina ivriga läsare. De bör anlända till bland annat Stockholm, Trollhättan, Sundsvall, Alingsås, Skellefteå, Lysekil, Vällingby, Malmö, Umeå inom några dagar … håll ut! Snart nog bor det Pellor i hela landet!