Arno Schmidt (1914–1979), en av den tyska efterkrigslitteraturens mest nyskapande och inflytelserika författare, stakade ut helt egna labyrintiska stigar i det litterära landskapet. Med sina djärva formexperiment, sin språkekvilibrism och hejdlösa svarta humor har denne ”Tysklands James Joyce” fortsatt att fascinera och utmana läsare och litteraturforskare över hela världen.
Schmidt är dock sparsamt översatt till svenska, vilket den kommenterade samlingsvolymen Tidiga skrifter nu råder bot på. Den innehåller sex av författarens mest uppskattade och centrala prosaverk, skrivna mellan 1949 och 1957 – från det dystopiska genombrottet med berättelsen Leviathan, via de tre så kallade Nobodaddy’s Barn-titlarna Ur en fauns liv, Brand’s Hed och Svarta speglar, till de mer sorglösa och spirituella ”tvillingskrifterna” Tina och Goethe, där Schmidts skämtlynne och fyndighet är på topp.
För urval, originalöversättningar och kommentarer står Martin Lagerholm (f. 1965), sedan 30 år tillbaka verksam som fri skribent och kritiker, med särskild tonvikt på tyskspråkig litteratur och teater.